- Γιατί χρειάζεται;
- Τι πρέπει να γνωρίζουμε;
Ποια είναι τα πρώτα βήματα που ακολουθούμε σε περίπτωση τραυματισμού στην περιοχή της κεφαλής; Δάσκαλοι, καθηγητές, γυμναστές και άλλες ειδικότητες που απασχολούνται με άτομα. νεαρής ηλικίας (παιδιά, έφηβοι, αθλητές κ.α.) θα πρέπει να είναι σε θέση να εκτελέσουν ή να αποφασίσουν άμεσα τα πρώτα και σημαντικότερα βήματα περίθαλψης, για την καλύτερη πρόγνωση ενός τραυματισμού στο κεφάλι.
Αρχικά πρέπει να τονίσουμε ότι, οι πρώτες βοήθειες θα πρέπει να εκτελούνται από εξειδικευμένα άτομα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν επείγουσες καταστάσεις όπου η έγκυρη και η σωστή αντίδρασή μας μπορεί να σώσει ζωές. Η πληθώρα των πληροφοριών που μπορούμε να βρούμε στο διαδίκτυο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη σωστή εκπαίδευση. Προτού λάβετε υπ’ όψιν τις παρακάτω συμβουλές αναζητήστε τρόπους για μεγαλύτερη επιστημονική κατάρτιση πάνω στο αντικείμενο αυτό.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τα πιο καίρια σημεία της προσέγγισης ενός ατόμου με τραύμα στην περιοχή
της κεφαλής:
1. Είναι σημαντικό, να αναγνωρίσουμε εάν ο τραυματίας έχει χάσει ή όχι τις αισθήσεις του. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω I) προσέγγισης του τραυματία II) ρωτώντας «είσαι καλά;» και III) εκτελώντας ελαφριές κινήσεις των ώμων του.
Α. Σε περίπτωση που δεν αντιδράσει στις ερωτήσεις και στις κινήσεις μας, καλούμε εμείς ή καλύτερα κάποιος παρευρισκόμενος την άμεση βοήθεια (το 166). Εφόσον είμαστε εκπαιδευμένοι για παροχή πρώτων βοηθειών ελέγχουμε τα ζωτικά σημεία (αναπνοή, κυκλοφορία) και ξεκινάμε ΚΑΡΠΑ (καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση).
Β. Σε περίπτωση που αντιδράσει πάλι ελέγχουμε τα ζωτικά του σημεία (αναπνοή, κυκλοφορία). Εάν η αναπνοή και οι καρδιακοί του παλμοί «κρίνεται» ότι είναι φυσιολογικοί τότε δεν εμπνέει ανησυχίας και προσπαθούμε να τον ή την ηρεμήσουμε.
2. Εάν αντιληφθούμε ανοικτό τραύμα καλούμε το 166 ή κάποιον ειδικό. Έως ότου εμφανιστεί κάποιος ειδικός θα πρέπει να σταματήσουμε την αιμορραγία (ισχαιμική πίεση, περίδεση κ.α.) Τέλος, είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως τα παραπάνω δεν είναι παρά μόνο μερικές συμβουλές για όσους από εσάς βρεθούν σε μία τέτοια επείγουσα κατάσταση. «Καλέστε σε βοήθεια!» η παρουσία ενός ειδικού κρίνεται αναγκαία όταν πρόκειται για τη διάσωση μιας ανθρώπινης ζωής.