O συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ατόμων που ασχολούνται με τα χειμερινά σπορ απαιτεί την κατάλληλη ενημέρωση για τη σωστή αντιμετώπιση των συνηθέστερων τραυματισμών που συναντάμε σε αυτά τα σπορ. Οι τραυματισμοί που αφορούν την άρθρωση του ώμου αποτελούν ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στην φυσικοθεραπευτική κοινότητα τόσο στην αρχική αντιμετώπισή τους όσο και στην συνολική τους αποκατάσταση. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ανατομική δυνατότητα που έχει η άρθρωση του ώμου να εκτελεί κινήσεις μεγάλου βαθμού ελευθερίας αλλά και στην μειωμένη συνδεσμική σταθεροποίηση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιφερικές αρθρώσεις του σώματος.
Κατάγματα της κεφαλής του βραχιονίου και της κλείδας, όπως επίσης εξαρθρώματα ώμου και κλείδας, αλλά και ρήξεις των μυών που αποτελούν το πέταλο των στροφέων είναι μερικές από τις πιο συχνές περιπτώσεις που μπορεί να συναντήσουμε.
Όσον αφορά την κλείδα, η κατηγοριοποίηση του τραυματισμού (συνδεσμικού ή οστικού) θα μπορέσει να καθορίσει και το πλάνο αποκατάστασης. Μέσω της κλινικής εξέτασης θα ορίσουμε το βαθμό της συνδεσμικής ή οστικής βλάβης αλλά και το χρόνο αποκατάστασης. Η αντιμετώπιση του πόνου είναι, όπως πάντα, το πρώτο βήμα της αποκατάστασης και αυτό θα επιτευχθεί με τη τοποθέτηση πάγου στην περιοχή αναφερόμενου πόνου (για ένα 48ωρο) και την πρόσληψη κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής (αντιφλεγμονώδους δράσης) που θα σας προτείνει ο θεράπων ιατρός.
Η φυσικοθεραπευτική παρέμβαση στο πρώιμο στάδιο της αποκατάστασης, από 3 ημέρες έως και 6 εβδομάδες, ανάλογα την περίπτωση, περιορίζεται στην συμβουλευτική παρέμβαση, στην ανακούφιση του πόνου, στη παροχέτευση της φλεγμονής (π.χ. ηλεκτροθεραπεία, kinesiotaping) και στην διατήρηση του εύρους κίνησης προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τόσο οι πιθανότητες εμφάνισης συμφύσεων γύρω από την άρθρωση όσο και η πιθανή απώλεια του ωμοβραχιόνου ρυθμού.