/
/
Πόνος στον ύπνο;
IMG-20170713-WA0004

Πόνος στον ύπνο;

  • Τι ρόλο παίζουν το στρώμα, η θερμοκρασία και η στάση του ύπνου;
  • «Ορθή διαμόρφωση περιβάλλοντος ύπνου», μια αμφιλεγόμενη δήλωση
  • Η κλινική μας εμπειρία

Στη διάρκεια του ύπνου τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε από το περιβάλλον δεν είναι αναγνωρίσιμα παρά μόνο αν έχουμε διαταραχές ύπνου ή παθολογικά και μυοσκελετικά προβλήματα. Ο φτωχός ύπνος, σε ποιότητα και χρόνο,παρουσιάζει αυξημένη συσχέτιση με την εμφάνιση συμπτωμάτων πόνου στα γόνατα και στη μέση (Kimihiko Muraseetal. 2015). Αν σε αυτό προσθέσουμε και τη διαπίστωση ότι 70.000.000 Αμερικανοί πολίτες και 45.000.000 Ευρωπαίοι πολίτες εμφανίζουν χρόνιες διαταραχές. ύπνου που επηρεάζουν την καθημερινή τους λειτουργικότητα και υγεία (GoranMedicetal. 2017), γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο σημαντική είναι η καλή διαμόρφωση του περιβάλλοντος του ύπνου για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών προβλημάτων. Το στρώμα, η θερμοκρασία και η στάση του ύπνου είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με ψυχολογικά ζητήματα όπως η μειωμένη ικανότητα αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου. Εφόσον ρυθμιστούν καλά, είναι δυνατόν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου μας και κατ’ επέκταση τις δυνατότητες αντιμετώπισης μυοσκελετικών προβλημάτων.

  • Η επιλογή στρώματος ακολουθείται από πολλές και διαφορετικές απόψεις με πολλούς σε κάθε περίπτωση υποστηρικτές. Φυσικοθεραπευτικά ορθή επιλογή για μας δεν είναι καμία εκ των παραπάνω.
  • Η παρατήρηση της όρθιας στάσης και της ύπτιας (ανάσκελα) και πλάγιας κατάκλισης θα μπορέσουν να μας δώσουν αρκετές πληροφορίες που θα καθορίσουν την ανάγκη που έχει ο κάθε σωματότυπος ξεχωριστά.
  • Όσον αφορά τη θερμοκρασίαoNickObradovich και οι συνεργάτες του το 2017 αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι o ανθρώπινος ύπνος ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη θερμοκρασία.

Προκειμένου να έχουμε λοιπόν ψυχολογική και σωματική ξεκούραση θα πρέπει να βρισκόμαστε σε σταθερή θερμοκρασία περιβάλλοντος που δε θα απαιτεί την ενεργοποίηση του μεταβολισμού και του γενικότερου μηχανισμού της ομοιόστασης κατά τη διάρκεια ξεκούρασης. Η κλινική μας εμπειρία σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω έχει δείξει πως η αλλαγή της στάσης του ύπνου είναι μία ουτοπική συμβουλή γιατί ουσιαστικά απαιτεί από τον ασθενή να παραμένει ξύπνιος ώστε να αντιλαμβάνεται και να αλλάζει κάθε φορά τη στάση του.

 

Η διαφωνία ή η διαφορετική προσέγγιση από τον εκάστοτε θεραπευτή είναι καλοδεχούμενη. Προτού όμως κατηγορηθεί ο ίδιος ο ασθενής για τη λάθος στάση που παίρνει στη διάρκεια του ύπνου του αναρωτηθείτε αν έχουν γίνει προηγουμένως όλα όσα χρειάζονται (π.χ. διόρθωση στάσης) κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Διαβάσε περισσότερα για:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ