/
/
Τρέξιμο στην άμμο
windows-10-3840x2160-4k-5k-wallpaper-microsoft-blue-sea-woman-running-6993-1

Τρέξιμο στην άμμο

  • Τρέξιμο & κολύμπι, τι πρέπει να ξέρετε
  • Πότε είναι ρίσκο για το μυοσκελετικό σας σύστημα;

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πολλοί ασθενείς ρωτούν αν θα τους βοηθούσε να πάνε για τρέξιμο σε.  κάποια παραλία. Όπως στις περισσότερες ερωτήσεις δεν υπάρχει μια μονολεκτική απάντηση. Κάθε είδος γυμναστικής μπορεί να έχει ευεργετικές συνέπειες σε κάποιους ανθρώπους και σε άλλους να αυξάνει το δείκτη επικινδυνότητας για τραυματισμούς. Ένα παράδειγμα, επίσης πολύ δημοφιλές τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι το κολύμπι. Η άσκηση στο νερό βοηθάει πολύ ασθενείς με αρθρίτιδα ή ρευματικές νόσους γιατί έχουμε κίνηση των αρθρώσεων χωρίς το βάρος του σώματος κάτι που μειώνει τις φλεγμονές στο μυοσκελετικό σύστημα και αυξάνει την τροφικότητα των χόνδρων. Αν όμως κάποιος έχει πρόβλημα στην άρθρωση του ωμού,όπως το σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης , αστάθεια ωμού, τενοντίτιδα μακράς κεφαλής δικεφάλου και άλλα, τότε το κολύμπι ίσως επιδεινώσει την κατάστασή του.

 

Το ίδιο ισχύει και για το τρέξιμο στην παραλία. Το τρέξιμο με παπούτσια ή χωρίς αλλά και η ποιότητα του εδάφους κάνουν όλη τη διαφορά (άμμος, ταρτάν, τσιμέντο). Όταν τρέχουμε ξυπόλητοι ενεργοποιούνται πολύ περισσότερο οι μηχανοϋποδοχείς του πέλματος. Έτσι, βελτιώνεται η αντίληψη που έχουμε για τη θέση του κάτω άκρου στο χώρο και ο μυϊκός έλεγχος των αρθρώσεων, κυρίως του ταρσού, αλλά και του κάτω άκρου συνολικά. Επίσης, το τρέξιμο σε ανώμαλο έδαφος αυξάνει την νευρομυική συνέργεια (το συγχρονισμό των μυών για την εκτέλεση μιας κίνησης με την μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα και το μικρότερο ενεργειακό κόστος) και την ταχύτητα αντίδρασης των μυών σε εξωτερικά ερεθίσματα.

Με βάση τα παραπάνω,το τρέξιμο στην άμμο είναι ιδανικό για άτομα που επανέρχονται μετά από κάποιο διάστρεμμα ή έχουν ευπάθεια στα διαστρέμματα. Ακόμα, βοηθάει πολύ όσους έχουν μυοσκελετικες παθήσεις που οφείλονται σε λανθασμένο τρόπο πατήματος. Τέτοιες παθήσεις είναι η φλεγμονή στην στην πελματιαία απονεύρωση,, τενοντίτιδες σε μυς του άκρου ποδός (αχίλλειου, οπίσθιου κνημιαίου κλπ), άκανθα πτέρνας και πολλές άλλες. Εάν όμως κάποιος πάσχει από αρθρίτιδα σε κάποια άρθρωση του κάτω άκρου ή από πόνο στη μέση θα ήταν καλύτερο να το αποφύγει και να επιλέξει έναν άλλο τρόπο άθλησης.

Διαβάσε περισσότερα για:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ